Reclame blokkeren = geen toegang tot de website?

Het gebruik van advertentieblockers wordt steeds populairder. Toch is een kanttekening op zijn plaats. Want zonder dat je er zelf soms erg in hebt kun je op bepaald websites niet, of niet meer goed terecht als je een reclame blocker gebruikt.

Dat overkwam mij laatst met de website van Mijn Belastingdienst.nl. Telkens als ik in wilde loggen gaf de site de boodschap dat ik om technische redenen niet in kon loggen, “Probeert u het later nog eens”. Na ettelijke vergeefse pogingen maar eens met Digid D gebeld die mij wist te vertellen dat ik dan een nieuw wachtwoord aan moest vragen. Maar de oorzaak was mijn adblocker Ad Block Plus. Dat bleek uit een telefoontje naar de Belastingdienst. “Als u die verwijderd, heeft u toegang”, kreeg ik daar te horen. Maar dat hoefde gelukkig niet. Door de Belastingdienst website op de ‘White list’ te zetten in Ad Block Plus, was het probleem opgelost!

Ik heb tegelijkertijd de Belastingdienst via Facebook gevraagd om het probleem door haar ICT afdeling op te laten lossen. Door bijvoorbeeld aan te geven, dat gebruik van een reclame blocker in dit geval niet mogelijk is vanwege (waarschijnlijk?) privacy-overwegingen. Het is natuurlijk vrij absurd dat de Belastingdienst haar klanten niet op haar website  attent maakt op het niet kunnen inloggen. Want vrijwel iedereen zal “Mijn Belastngdienst.nl” vanaf 1 maart a.s. nodig hebben om aangifte te doen! Moet iedereen dan maar zelf het wiel gaan uitvinden van de Belastingdienst? Je moet het maar weten!

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer websites die hun zaakjes (nog) niet op orde hebben. Je merkt dat bijv. omdat je stomweg niet een website kunt openen, of dat bijvoorbeeld alle afbeeldingen verdwenen zijn. Lastig op een kledingwebsite natuurlijk! Overigens kan het ook gebeuren dat u bijvoorbeeld geen plaatjes ziet als u die per  ongeluk via een vinkje zetten zelf heeft geblokkeerd in uw blocker.  Zorgvuldige instelling van uw ad blocker is daarom echt noodzakelijk. Ik kan dat voor u verzorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.