Nieuwe laptop of pc: goedkoop is duurkoop!

Een nieuwe laptop of PC moet u nooit alleen op de prijs kopen, daar krijgt u altijd spijt van! Natuurlijk is die aanbieding van een laptop voor €250,- aantrekkelijk, maar wat hebt u eraan als u dan thuis zit met een tergend trage computer, die eigenlijk al verouderd is op het moment van kopen? Het gaat dan meestal om een instapmodel. Verkopers zeggen dan vaak dat zo een laptop of PC prima voldoet als je alleen maar een e-mailtje verstuurt en af en toe je foto’s bekijkt. Totdat u hem aanzet en bijvoorbeeld merkt dat u de foto’s die u op uw laptop wilt zetten niet van te voren kunt openen om ze te selecteren. Door de te trage processor lukt dat dan vaak niet.

Het is net als met een auto kopen in een instap- versie. Door de te kleine motor kun je er niet lekker ontspannen mee rijden op de snelweg.  Je hebt al gauw spijt als haren op je hoofd dat je niet iets meer hebt uitgegeven. Voor een prettig werkende basis laptop moet u rekening houden met een vanaf prijs van € 600,- als u vooral wilt internetten, e-mailen en tekstverwerken. Wilt u ook films kijken en foto’s bekijken en bewerken? Dan moet u rekening houden met een prijs van rond de € 800,-. voor een goede middenklasser.

Met een computer is het net zo. Je hebt ook instapcomputers en computers die meer plezier en beleving bieden. Primair moet u vooral naar de processor kijken die erin zit. De processor bepaalt de snelheid van de computer. Om een beetje leuk te computeren zou ik op dit moment een computer met een nieuwe Intel  Core i5 of eventueel met een zwaardere Intel Core i7 processor van Intel kopen. Daarmee kun je de komende jaren goed mee vooruit . U kunt ook een processor van het andere merk AMD kopen,  neem er dan  een met een AMD Rijzen 5 processor.

Makkelijk: op elke laptop of PC staat een sticker met de processornaam.

Ook is het belangrijk om naar het opslagmedium te kijken. Een laptop met een SSD (Solid State Drive) schijf is veel sneller dan met een gewone harde schijf (Hard Disk Drive) en start ook veel sneller op. U kunt beter een laptop kopen met een SSD,  of met wat je tegenwoordig ook veel ziet: een combinatie van SSD en HDD. Een Solid State Drive is als het ware een snelle geheugenkaart, er zitten geen draaiende delen in, waardoor ook de slijtage minder is naar de snelheid hoger!

 

 

de nieuwste Intel processor


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.