Internetbankieren is niet moeilijk

Uit een recent onderzoek van de Nederlandse Bank blijkt dat maar liefst een op de vier senioren moeite heeft met internetbankieren. Behoort u ook tot deze categorie?

Veel senioren laten hun online bankzaken volledig over aan anderen: aan hun partner, vrienden of familie. Schaamte, machteloosheid, woede, gevoelens van minderwaardigheid of verdriet kunnen volgens de Nederlandse Bank het gevolg zijn van deze afhankelijkheid.

De grootste problemen doen zich bij zaken voor als: het openen van een nieuwe bankrekening, het installeren van internetbankieren op de smartphone, of het aanvragen van een nieuwe betaalpas. Andere knelpunten zijn de bediening van apparaten en onduidelijke of slecht leesbare instructies.

Er is een grote behoefte aan hulp. En dan niet van een chatbox, maar van een een-op-een contact met iemand anders, zoals een bankmedewerker. Het lastige is dat de afgelopen jaren steeds meer bankfilialen zijn gesloten.

Maar: internetbankieren is helemaal niet moeilijk. Ik kan het u in korte tijd leren! Bij u thuis, op uw eigen apparatuur en veilig, rekening houdend met uw privacy.

Neem direct contact met mij op voor een afspraak!

Laat uw printer in stand-by staan!

Veel senioren die weinig printen zetten hun printer na gebruik uit. Omdat ze het stroomgebruik in de stand-by-stand vrezen of omdat ze bang zijn voor dat hun printer daardoor eerder kapot gaat of mogelijk zelfs in de brand kan vliegen. Met als veel voorkomend gevolg dat er problemen met de inkt ontstaan als ze starten met printen. Waarschijnlijk heeft de uitdrogende inkt dan een verstopping veroorzaakt in de openingen van de printkop. In de printkop zitten sponsjes die makkelijk uitdrogen als er geen voeding met inkt meer is. In het uiterste geval loopt u dan het risico dat u de printer niet meer kunt gebruiken!

Daarom is mijn advies om uw printer altijd aan te laten staan. Hij gaat dan vanzelf in de stand-by-stand. De meeste printers gebruiken in die stand nauwelijks stroom. En: de printer voert in de stand-by stand automatische reinigingsbeurten uit. Er wordt dan wat inkt door de openingen gespoeld om zo verstoppingen te voorkomen.

Hoewel dit advies alleen voor uw inkjetprinter geldt, die met losse inktpatronen werkt, zou ik uw eventuele laserprinter ook gewoon op stand-by laten staan. Het vergemakkelijkt ook het printen vanaf uw mobiel, u hoeft niet telkens eerst naar de printer te lopen om hem op te starten.

Vind u het gebruik van een smartphone moeilijk?

Ik kom nog al eens senioren tegen die absoluut geen smartphone willen. Bij doorvragen geven veel senioren openhartig aan er eerlijk gezegd soms moeite met het gebruik ervan te hebben.

Dat is volstrekt onnodig: ik kan u er in korte tijd van afhelpen!

Er zijn verschillende redenen waarom sommige senioren moeite hebben met het gebruik van hun mobiele telefoon, enkele van de belangrijkste die ik ben tegengekomen zijn:

 1. Men voelt zich niet vertrouwd met de werking van een smartphone of men is bang iets kapot te maken;
 2. Smartphones hebben vaak veel (ogenschijnlijk) complexe functies en opties, waardoor sommige senioren zich overweldigd voelen en niet weten hoe ze deze moeten gebruiken;
 3. Sommige mensen hebben moeite met het lezen van kleine tekst of het zien van beelden op een klein scherm, waardoor het gebruik van een smartphone moeilijk is;
 4. Men heeft moeite met handvaardigheid, waardoor het gebruik van een touchscreen of kleine knoppen moeilijk is;
 5. Sommige senioren hebben moeite met het onthouden van informatie, zoals hoe bepaalde functies werken of hoe ze bepaalde apps moeten openen.

Anderen vertalen hun weerstand soms in het zich afzetten tegen andere smartphonegebruikers: “Zit je nu alweer op die telefoon? Heb je niets beters te doen?

Dat is natuurlijk erg jammer, want natuurlijk moet u het zelf weten als u een bijvoorbeeld een bankoverschrijving liever met een formulier doet dan met een app op uw telefoon, maar u doet zich naar mijn overtuiging geweldig tekort!

Want u bent afgesloten voor een van de grootste technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia, die u ook veel gemak en vreugde kan brengen in het dagelijks leven. En vindt u het niet belangrijk om aangesloten te zijn met waar u uw kinderen en/of kleinkinderen maar ook leeftijdsgenoten vaak mee bezig ziet?

Niet alleen is het jammer, maar ook onnodig. Ik kan u in korte tijd vertrouwd maken met het gebruik van een smartphone, er zal een wereld voor u open gaan!

Neem direct contact met mij op!

Wachtwoorden op een kladblaadje

Negen op de tien senioren waar ik op bezoek kom hebben hun wachtwoorden niet op orde. “Wat was het wachtwoord ook alweer?” Meestal krijg ik dan een stapeltje papier met wachtwoorden in mijn handen gedrukt waar ik het wachtwoord voor een bepaalde website of e-mailadres dan uit moet vissen. U ziet de bui al aankomen: vaak is er helemaal geen wachtwoord meer, of het gaat om een verouderde verzie. U zult het met mij eens zijn dat dit op zijn zachtst gezegd niet handig is en uw digitale leven er ook niet veiliger op maakt.

Het kost u ook veel onnodige tijd en stress om het wachtwoord dan te achterhalen. Computeren vond u al niet zo leuk en nu komt dit er ook nog bij. “Zie je nu wel dat ik er eigenlijk niet geschikt voor ben?”

De oplossing is simpel. U slaat al uw wachtwoorden voortaan op in een zogenaamde wachtwoordmanager. Dat is een digitale kluis, waarin u al uw inloggegevens kunt opslaan. Het beheren van je wachtwoorden wordt niet alleen veiliger, maar ook veel gemakkelijker. Want het aanmaken, onthouden en invullen van veilige wachtwoorden gaat voortaan erg makkelijk. U hoeft nog maar een hoofdwachtwoord te onthouden om de kluis te openen, verder moet u er nog wel even voor gaan zitten om de diverse websites die u bezoekt in te vullen.

Bekende wachtwoordmanagers zijn 1Password en LastPass. De kosten hiervoor bedragen € 42.50 per jaar. U kunt ook beginnen met een gratis programma, zoals Bitwarden Free en dan eventueel later overstappen naar een betaalde, meer uitgebreide versie.

Het overstappen naar een wachtwoordmanager hoeft u natuurlijk niet in een keer te doen, u kunt geleidelijk overstappen. U kunt telkens een aantal websites invoeren, de wachtwoordmanager kiest er dan zelf een veilig wachtwoord van circa 14 tekens of langer bij. Heeft u zo een website ingevuld, dan hoeft u voortaan alleen maar op start te drukken bij de betreffende website en u wordt automatisch ingelogd. Makkelijker kan het niet! Veiliger ook niet!

Doen!

Welke TV zal ik kopen?

Bent u toe aan een nieuwe tv? Is uw tv ouder dan vijf jaar? Vind u het beeld wel heel erg flets en de kleuren wel erg onnatuurlijk? Dan is het zekere overwegen om eens naar een nieuwe tv te kijken. Maar welke kunt u dan het beste kopen? Wat is qua beeld veruit de beste tv?

Wilt u echt het mooiste beeld hebben op uw tv, koop dan een OLED tv. Alle grote merken hebben ze in huis. Ze zijn duurder dan een standaard led tv, maar het beeld is zoveel mooier en natuurlijker, dat u spijt krijgt dat u er niet eerder een gekocht heeft! Bovendien hebben OLED tv’s naast de briljante kleuren ook scherper beeld, met 4K. U weet niet wat u zien!

Natuurlijk, op de Nederlandse tv wordt nog niet met die betere beeldkwaliteit uitgezonden, maar het full hd beeld wordt er wel aanzienlijk door opgepimpt. Op Netflix en andere streamingdiensten treft u wel veel series en films aan in 4k kwaliteit, met messcherp beeld en prachtige kleuren!

Veel senioren hikken nog altijd aan tegen de grote beeldformaten van 55 inch en groter. Gewend als ze zijn aan de oude buis tv’s. Maar eenmaal aangeschaft blijkt dat je er heel snel aan gewend bent en dan wil je absoluut niet anders meer. Bovendien zijn er sinds een jaar of twee ook kleinere OLED tv’s te koop, van 48 inch en sinds kort zelfs van 42 inch.

Qua prijs moet u rekening houden met een bedrag van rond de € 900,- Zeker, voor de helft heeft u ook een led tv, maar heeft u wel eens het verschil in kleuren gezien? En zet u de prijs eens af tegen de tijd dat u dagelijks kijkt, inclusief uw bezoeken aan Netflix e.d. Dan wordt de wat hogere prijs van uw nieuwe kijkplezier al heel anders!

Het is wel noodzakelijk om uw nieuwe tv goed in te laten stellen. Goed advies bij het voor de eerste keer instellen is daarbij noodzakelijk. Er zijn namelijk zoveel variabelen waar u rekening mee moet houden, dat enige hulp zeker aan te bevelen is om optimaal van perfect beeld en briljante kleuren te kunnen genieten. U kunt me daarvoor bellen!

Computerfraude voorkomen

” Ik durf haast niet meer op de computer, zo bang ben ik voor fraude”

Dit hoor ik nogal eens van senioren. Volstrekt onnodig, mits u maar de goede voorzorgen treft:

Geef nooit uw wachtwoord, uw bank vraagt er absoluut nooit om;

Zorg dat u nooit teveel geld op uw bankrekening heeft staan. Maak geld wat u die maand niet nodig heeft direct over naar een spaarrekening. Bij uw bank of bij een andere bank, zoals bijvoorbeeld de ASN;

Zorg voor een vertrouwenspersoon die u bij wat voor twijfel dan ook over een boeking of afschrijving direct kunt bellen. Zoals een zoon of dochter, of een ander iemand die u vertrouwt;

Ga nooit in op aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Bijvoorbeeld: ” Gefeliciteerd, u heeft een nieuwe Iphone 13 gewonnen, klik hieronder om hem thuisbezorgd te krijgen”;

Koop uitsluitend op internet bij winkels die een Thuiswinkel-waarborg logo hebben;

Betaal op internet bij voorkeur met een creditcard. U heeft dan altijd een aankoopverzekering en kunt uw geld terugkrijgen, mocht er toch nog iets misgaan;

Zorg voor een goede virusscanner. En dan geen gratis virusscanner, maar betaal er gewoon voor. Wist u dat u als u bij Ziggo of bij de KPN zit recht heeft op een “gratis” virusscanner? Die is namelijk bij uw abonnement inbegrepen! Ik installeer de virusscanner graag voor u!

Zorg voor een goede backup. Door middel van een externe opslagschijf of via Cloud opslag. U bent dan nooit uw waardevolle documenten en foto’s kwijt> Ook hier help ik uw graag bij!

Afdankertje

” Voor mij hoeft een computer niet zo snel te zijn, dan ben ik zelf ook niet meer!”

Ik kom het vaak tegen: ouders die de oude computer of laptop van hun zoon of dochter krijgen omdat zij zelf een nieuwe hebben aangeschaft. Soms gaat het dan om een uitstekend werkende computer van een jaar of drie oud. Maar vaker gaat het helaas om een oud apparaat van een jaar of 7-8, hooguit met Windows 10 erop. Natuurlijk, uw kind doet die computer niet zomaar weg, daar is vaak een goede reden voor. Hij is traag geworden, afgeschreven, nieuwe app’s doen het niet goed meer en de kans op uitval is te groot geworden. En u vindt een goede computer niet zo belangrijk?

Maar realiseert u zich wel dat u onnodig risico neemt met gebruik van zo’n oude, eigenlijk afgedragen computer? U ontvangt niet meer de meest recente updates, waaronder beveiligingsupdates! U loopt een groter risico, dat uw computer er in een keer mee ophoudt en dan kunt u alle documenten en foto’s kwijt zijn! Weg alle herinneringen!

Natuurlijk: een computer kost u toch gauw €500,- Maar u krijgt daar ook veel voor terug. Via googelen ligt de wereld aan uw voeten. Uw zelfvertrouwen op computergebied krijgt een stevige boost want hoe nieuwer uw computer is, hoe gebruikersvriendelijker hij is en hoe makkelijker hij werkt. U heeft ook aanzienlijk minder last van spam en virussen, niet onbelangrijk in deze tijd! In twee uur zet ik al uw gegevens veilig over van uw oude computer en kunt u weer aan de slag.
U zult versteld staan hoeveel prettiger een nieuwere computer werkt!

WhatsApp bellen?

Veel mensen bellen via hun wifi aansluiting gratis via WhatsApp. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Veel bellers klagen over ruis op de lijn. Ook hoor je vaak je eigen stem dubbel. Heel irritant natuurlijk. Dat komt omdat WhatsApp een goed 4G bereik nodig heeft. Ben je op een plek met weinig 4G bereik of degene die je belt s op een plek met slecht internet, dan krijg je de eerder genoemde klachten. Daarom kun je belangrijke telefoontjes beter “gewoon doen, dus zonder WhatsApp! Het is ook niet mogelijk om via WhatsApp noodnummers, zoals 112, te bereiken

Windows 11

Begin oktober 2021 is Windows 11 gelanceerd. Windows 11 heeft een compleet nieuw, meer gebruikersvriendelijk uiterlijk, met veel nieuwe panelen e.d. Doel is om u als gebruiker sneller op de plaats van bestemming te krijgen. Dat geldt ook voor het Start-menu. U kunt meerdere bureaubladen tegelijk gebruiken en onderling switchen. Handig om bijvoorbeeld een bureaublad voor privé en een ander voor werk of vrijwilligerswerk in te richten. Nieuw zijn ook Widgets, kleine venstertjes die vanaf de linkerkant het scherm inschuiven. Blokjes tonen je kalender, takenlijst, recente bestanden, het weer, etc. Het Start-menu verschuift naar het midden van het scherm. Natuurlijk kunt u alle instellingen weer aanpassen in de richting van uw oude vertrouwde Windows 10 beeld.

Helaas zijn niet alle computers geschikt, zo moet in ieder geval een processor hebben van 1 GHz of sneller. U kunt er simpel achterbomen of uw computer geschikt is door het programma PC Health Check-app te installeren. Deze tool geeft duidelijk aan of uw pc of laptop voldoet en als dat niet het geval is waarom niet. Meestal is dat niet het geval als uw computer drie jaar of ouder is.

Wordt er aan gegeven dat uw pc niet geschikt is, dan is er nog geen man over boord. U kunt Windows 10 tot 2025 blijven gebruiken en ontvangt nog gewoon updates.

U hoeft dus niet meteen tot actie over te gaan en meteen een nieuwe computer aanschaffen. Wel is het het overwegen waard om dat te doen als u zich al tijden ergert aan te traagheid van uw apparaat. Dan is het nu een goed moment om om u heen te gaan kijken en leuke aanbiedingen te gaan checken!

Er is in een geval een ding waar u niet bang voor hoeft te zijn: Windows 11 is zeker niet moeilijker dan uw huidige Windows 10, de praktische verschillen zijn minimaal, u bent er zo aan gewend!

Internetgebruik en bellen op vakantie in het buitenland

U betaald in de hele EU tegenwoordig voor uw internetgebruik net zoveel als u in Nederland betaalt. Wat u wel moet onthouden is dat bellen naar het buitenland daar meestal niet onder valt, kijk van te voren goed op de website van uw provider!

Met de huidige telefoontarieven is het minder aantrekkelijk geworden om waar dat kan van wifi gebruik te maken. Hoewel er in In veel vakantielanden in de EU  tegenwoordig prima wifi beschikbaar is, evenals in uw hotel of op de camping, adviseer ik u toch om zo min mogelijk van wifi gebruik te maken. Wilt u ook gebruik maken van uw bankieren-app. dat adviseer ik u zelf dringend dat niet via wifi te doen en zeker niet als u ergens op een terrasje zit. U loopt dan een risico dat iemand zonder dat u het weet op uw laptop of telefoon inlogt en uw gegevens achterhaald.

Voor internetten en zeker voor bankieren en andere vertrouwelijke zaken kunt u beter gebruik maken van uw Mb’s van uw telefoonabonnement. Inmiddels zijn de prijzen zodanig gezakt, dat u voor een tientje al een abonnement met 5 Gb hebt, dus daarvoor hoeft u het niet te laten! Kijkt u bijvoorbeeld eens naar provider Simyo, een dochter van KPN die gebruikt maakt van hetzelfde 4G netwerk als KPN. Daar heeft u voor 12,- 400 belminuten en 6 Gb MB. Daarmee komt u een heel eind tijdens uw vakantie en hoeft u helemaal geen gebruik te maken van wifi. Een veilig gevoel!

Nieuwe laptop of pc: goedkoop is duurkoop!

Een nieuwe laptop of PC moet u nooit alleen op de prijs kopen, daar krijgt u altijd spijt van! Natuurlijk is die aanbieding van een laptop voor €250,- aantrekkelijk, maar wat hebt u eraan als u dan thuis zit met een tergend trage computer, die eigenlijk al verouderd is op het moment van kopen? Het gaat dan meestal om een instapmodel. Verkopers zeggen dan vaak dat zo een laptop of PC prima voldoet als je alleen maar een e-mailtje verstuurt en af en toe je foto’s bekijkt. Totdat u hem aanzet en bijvoorbeeld merkt dat u de foto’s die u op uw laptop wilt zetten niet van te voren kunt openen om ze te selecteren. Door de te trage processor lukt dat dan vaak niet. Lees verder

Computerhulp aan huis voor senioren

Waarom nemen senioren contact met mij op?

Senioren namen de afgelopen tijd contact met mij op met de volgende vragen en/of computerproblemen:

 • Windows 10 laten installeren en gebruiken
 • Email versturen lukt niet meer
 • Printen van email op een tablet lukt niet
 • De printer draadloos laten werken
 • Nieuwe tablet en IPad laten instellen
 • De internetverbinding loopt niet goed
 • Men wil uitleg over het gebruik van IPad, Tablet, Smart TV en (Kobo) E-reader
 • Foto’s en andere bestanden overzetten tussen Tablet, Smartphone, Laptop en/of PC
 • Apparaten laten synchroniseren
 • Veiligheid van de apparatuur laten beoordelen
 • Men wil les en uitleg krijgen op het eigen apparaat over gebruik App’s, email, internetbankieren
 • De computer is vastgelopen en wil niet meer voor- of achteruit
 • Uitleg over Skype, Face-Time en Whatsapp gebruik
 • TV werkt niet (goed) meer
 • Digitaal fotoalbum laten maken
 • Advies over de aanschaf van een nieuw digitaal apparaat tegen een aantrekkelijke prijs
 • Advies over veilig betalen en internetbankieren

Waarom kozen senioren voor mij:

 1. Men wil graag geholpen worden door een ter zake kundige leeftijdsgenoot
 2. Men wil graag direct geholpen worden en niet pas een week later
 3. Slechte ervaringen met andere aanbieders van computerhulp. Men vond hun hulp en advisering beneden de maat:
 • te simpele benadering door alleen vrijwilligers zonder adviesvaardigheden
 • te snel, te technische benadering, te opdringerig en te weinig klantgericht
 • geen ‘No cure No Pay’. Ook als men het probleem niet kon verhelpen moest er toch ( en soms flink!) betaald worden
 • te commercieel. Je kan alleen met een 0900-nummer bellen voor € 0,60 per minuut
 • Je moet eerst lid worden
 • te duur; vaak twee tot drie keer mijn tarief
 • je moet te lang wachten voor er iemand langskomt