Wachtwoorden op een kladblaadje

Negen op de tien senioren waar ik op bezoek kom hebben hun wachtwoorden niet op orde. “Wat was het wachtwoord ook alweer?” Meestal krijg ik dan een stapeltje papier met wachtwoorden in mijn handen gedrukt waar ik het wachtwoord voor een bepaalde website of e-mailadres dan uit moet vissen. U ziet de bui al aankomen: vaak is er helemaal geen wachtwoord meer, of het gaat om een verouderde verzie. U zult het met mij eens zijn dat dit op zijn zachtst gezegd niet handig is en uw digitale leven er ook niet veiliger op maakt.

Het kost u ook veel onnodige tijd en stress om het wachtwoord dan te achterhalen. Computeren vond u al niet zo leuk en nu komt dit er ook nog bij. “Zie je nu wel dat ik er eigenlijk niet geschikt voor ben?”

De oplossing is simpel. U slaat al uw wachtwoorden voortaan op in een zogenaamde wachtwoordmanager. Dat is een digitale kluis, waarin u al uw inloggegevens kunt opslaan. Het beheren van je wachtwoorden wordt niet alleen veiliger, maar ook veel gemakkelijker. Want het aanmaken, onthouden en invullen van veilige wachtwoorden gaat voortaan erg makkelijk. U hoeft nog maar een hoofdwachtwoord te onthouden om de kluis te openen, verder moet u er nog wel even voor gaan zitten om de diverse websites die u bezoekt in te vullen.

Bekende wachtwoordmanagers zijn 1Password en LastPass. De kosten hiervoor bedragen € 42.50 per jaar. U kunt ook beginnen met een gratis programma, zoals Bitwarden Free en dan eventueel later overstappen naar een betaalde, meer uitgebreide versie.

Het overstappen naar een wachtwoordmanager hoeft u natuurlijk niet in een keer te doen, u kunt geleidelijk overstappen. U kunt telkens een aantal websites invoeren, de wachtwoordmanager kiest er dan zelf een veilig wachtwoord van circa 14 tekens of langer bij. Heeft u zo een website ingevuld, dan hoeft u voortaan alleen maar op start te drukken bij de betreffende website en u wordt automatisch ingelogd. Makkelijker kan het niet! Veiliger ook niet!

Doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.